AFWIKKELING VAN EEN NALATENSCHAP|NALATENSCHAPSMEDIATION

Het overlijden van een dierbare is een emotionele gebeurtenis. Naast de emoties spelen er vaak veel vragen bij de nabestaanden, ‘Ik ben erfgenaam,wat zijn mijn rechten en plichten? Wat kan en mag de executeur? Ik ben onterfd, kan ik daar wat tegen doen? Het saldo van de nalatenschap is negatief, wat nu?’

In sommige nalatenschappen kunnen de emoties hoop oplopen en kunnen er conflicten ontstaan door tegenstrijdige belangen. Dit kan de afwikkeling van een nalatenschap enorm vertragen en de familieverhoudingen schaden. Soms zodanig dat het uitloopt in een procedure voor de rechter. Door middel van nalatenschapsmediation kan dit zoveel mogelijk worden voorkomen. Het lijkt in het begin misschien onmogelijk, maar in relatief korte tijd komen de meeste erfgenamen er toch samen uit, zònder tussenkomst van de rechter. Als nalatenschapsmediator begeleid ik u en de mede-erfgenamen graag in dit opbouwende proces.

Daarnaast moet er van alles geregeld worden, zoals het opheffen van de bankrekening, de verkoop of verdeling van de woning en aanwezige effecten en de aangifte erfbelasting. Verschillende instanties vragen om een verklaring van erfrecht. Ik ben u graag van dienst bij de verdere afwikkeling en/of verdeling van de nalatenschap, ook als partijadviseur. Voor de verklaring van erfrecht en de aangifte erfbelasting en de akte van verdeling kunt u ook bij mij terecht.

Uiteraard help ik u graag bij de afwikkeling van een negatieve nalatenschap (beneficiaire aanvaarding ). Deze afwikkeling dient volgens wettelijke voorschriften te gebeuren om te voorkomen dat de erfgenamen met hun eigen vermogen aansprakelijk worden voor de schulden van de nalatenschap.

Uiteraard kunt u bij mij terecht voor een advies op maat. Ik sta graag voor u klaar.

Aarzel niet om contact met mij op te nemen om te kijken wat ik voor u kan betekenen.